Este numită boala cu o sută de feţe. Lupusul este o afecţiune greu de depistat, iar medicii spun că acest lucru îngreunează şi mai mult recuperarea. 100 de asociaţii de pacienţi din întreaga lume, printre care şi cei din Cluj, au marcat astăzi Ziua Mondială a Lupusului.
Iulia a descoperit în urmă cu patru ani că suferă de această boală. Era în plină ascensiune în carieră, însă peste noapte visele i s-au năruit.
“M-am dus la culcare foarte bine, veselă, plină de viaţăşi m-am trezit, într-o sâmbătă, cu dureri de gât şi de articulaţi foarte severe. M-am speriat pentru că nu mă puteam mişca. Au trecut câteva luni în care nici medicii nu ştiau ce este cu minepână când am fost diagnosticată cu lupus eritomatos sistemic”, a declarat Iulia Vizi, bolnavă de lupus.
Au urmat doi ani de suferinţă, însă nu s-a dat bătută. „Durerile au crescut, am făcut multe tratamente şi am colindat pe la mulţi medici. Doi ani am fost aproape imobilizată la pat şi nu mi-am permis să-mi continui cariera. De abia puteam să mă mişc. A fost groaznic, dar când mi-am revenit am vrut să recuperez cei doi ani în care nu am putut să fac nimic”, a mai spus Iulia.
Lupusul este o boală autoimună, greu de diagnosticat, din cauza căreia organismul generează anticorpi care atacă ţesuturile sau organele sănătoase.
„Se poate manifesta aproape în orice organ sau sistem poate avea manifestări articulare, cutanate, renale, sau cardiace. A avea lupus nu inseamnă să ai o boală unitară. Poţi să ai o formă mai uşoară sau una mai severă care să fie ameninţătoare de viaţă”, a declarat prof. dr. Simona Rednic, medic primar reumatolog.
Ziua Mondială a Lupusului este marcată pe 10 mai de organizaţii de pacienţi din întreaga lume. „Nu clachezi. Oamenii trebuie să fie conştienţi de lucru asta, pentru că noi oamenii suntem o specie care supraviţuieşte şi lucrurile merg mai departe şi pot merge şi