Iniţial trebuiau să parcurgă 1.400 de kilometri în 100 de zile, până în Slovacia, dar turma va fi schimbată în Ucraina, din cauza protestelor ong-urilor pentru protecţia animalelor.
Proiectul cultural Transhumanţa 2013 se va lansa sâmbătă la Rotbav. Astfel, în perioada 11 mai - 14 septembrie (adică în 100 de zile), şase ciobani – doi din România, chiar din Rotbav, unul dintre ei urmând să fie Silviu Căţean, preşedintele Asociaţiei Transhumanţa, doi din Ucraina şi alţi doi din Polonia – alături de 600 de oi, vor străbate 1.400 de kilometri.
Scopul proiectului este „în primul rând tragerea unui semnal de alarmă asupra civilizaţiei care se află de-a lungul arcului carpatic, civilizaţie care se bazează pe agricultura de subzistenţă, ale cărei stil de viaţă este legat de tradiţie, civilizaţie care s-a dezvoltat în secole, care are o cultură comună, care foloseşte un «vocabular ciobănesc» identic (jintiţă, cheag, baci, berbec, cioban, colibă, strungă, urdă, negură, chirură, veselie, peţitori şi multe altele), haine tradiţionale asemănătoare. Această civilizaţie se poate pierde în contextul condiţiilor de globalizare existente”, povesteşte George Căţean (foto), vicepreşedintele Asociaţiei Transhumanţa.
Interesant este că organizatorii au încercat să obţină sprijin de mai multă vreme din partea Guvernului României pentru acest eveniment, dar „până nu am fost văzuţi într-o poză cu Dacian Cioloş (comisarul european pentru agricultură – n. red.) proiectul nostru nici nu a fost băgat în seamă, dar acum avem o persoană care se ocupă strict de proiectul nostru”.
Cinci generaţii de ciobani
„Noi facem parte dintr-o familie cu tradiţie în creşterea oilor. Aş putea spune că noi suntem a cincea generaţie în care creşterea oilor a înregistrat continuitate, adică a fost făcută din tată în fiu. Probabil că şi generaţiile trecute se ocupau tot