Criza prin care trec majoritatea statelor europene nu mai este deloc o noutate. Grecia este, poate, statul cel mai des menționat de analiști la capitolul ”așa nu” atunci când se vorbește despre reformele menite să salveze țara. Aparent striviți de austeritate, grecii au luat cu asalt clinicile de chirurgie estetică.
În fiecare an, Societatea Internațională de Chirurgie Plastică (ISAPS) elaborează un studiu care relevă numărul de operații estetice realizate la nivel mondial. Cifrele pentru 2011, ultimele disponibile, arată un rezultat surprinzător pentru Grecia. Raportând cele 142.394 de proceduri chirurgicale și nonchirurgicale la populația de circa 11 milioane de locuitori a țării se ajunge la un rezultat care plasează statul elen pe poziția a doua în lume: unul din 79 de greci a apelat anul trecut fie la o liposucție, fie la o corecție a pleoapelor, o injecție cu Botox sau orice altceva intră în sfera procedurilor plastice. Din acest punct de vedere, doar sud-coreenii sunt mai avizi de a arăta bine decât grecii. Clasamentul continuă cu Italia, SUA, și Columbia. Prin comparație, în Germania, stat aflat pe locul 14, doar unul din 200 de locuitori a apelat în 2011 la o operație estetică.
Punând „performanța” Greciei în același tablou cu derularea crizei economice, poziționarea pe locul secund este cel puțin surprinzătoare. Conform Der Speigel, dacă în 2009 Grecia cheltuia 14 miliarde de euro pentru sistemul de sănătate, anul trecut suma nu a mai depășit 9,5 miliarde de euro. De asemenea, revista medicală britanică The Lancet consideră că bugetul alocat de guvernul grec spitalelor s-a redus cu 40%. Nu mai puțin de 35% dintre greci nu au niciun fel de asigurare de sănătate. În aceste condiții, cum de a crescut atât de puternic numărul operațiilor estetice?
Doctorul Athanasios Athanasiou, șeful unei clinici de chirurugie estetică aflată la câțiva p