Consiliul local din New York ia în considerare acordarea dreptul de vot în alegerile municipale locuitorilor ce nu au cetățenie americană. 20% din locuitorii din acest oraş nu sunt cetățeni dar plătesc taxe.
Ideea newyorkezilor este rezonabilă. Dar ce putem spune de Emiratele Arabe Unite, unde toți muncitorii sunt străini? Mi-aş dori să văd un oraş care se promovează drept “global” , precum Dubai-ul, acordând drept de vot muncitorilor ce trăiesc în sclavia modernă a “oraşului global”.
Suntem cetățeni ai unui oraş, ai unui stat, sau “cetățeni globali”?
Cetățeanca globală Andreea Raicu a fost prinsă pe picior greşit şi întrebată de presă despre condițiile de muncă mizere din fabricile de textile din Bangladesh. ”E un cerc vicios, din care e foarte greu să ieşi. E o decizie strict comercială, care e a producatorilor si a magazinelor respective. Pur şi simplu, aşa sunt lucrurile la nivel global“ spunea Raicu ,neştiind că 900 de oameni au murit după prăbuşirea unei fabrici în Bangladesh. Muncitorii fuseseră trimişi la lucru deşi se ştiau problemele de siguranță ale clădirii. După ce presa a pus-o într-o lumină proastă, Raicu scrie pe blogul personal (link aici) trei paragrafe, “Precizări interviu Cluj” în care explică cum presa dezinformează. Andreea nu are nimic de adăugat despre ce s-a întâmplat în Bangladesh, important este că presa i-a stricat imaginea degeaba.
O cititoare comentează la precizările despre Bangladesh:
Ce înseamnă să fii cetățean global? Când ignori moartea a 900 de oameni şi te plângi Andreei că nu merge să alegi pe site când cumperi din altă țară decât România cu siguranță nu poți să te numeşti cetățean global.
Ce înseamnă să fii cetățean al unui stat? Milioanele de români plecați în străinătate ar trebui să aibă drept de vot deşi nu plătesc taxe? Cetățenie înseamnă să aperi onoarea unei comunități ca pe prop