Vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely, a declarat vineri, 10 mai, la Sibiu, că solicită actualei guvernări o variantă clară a regionalizăii pentru ca aceasta să poată fi supusă unei dezbateri publice.
Potrivit acestuia, regionalizarea nu ar trebui să fie o prioritate în aceste momente.
„În ceea ce priveşte regionalizarea, noi solicităm Guvernului să aibă o versiune, o primă versiune, orice versiune, ca să putem discuta pe fond. Noi considerăm că în momentul de faţă nu este o prioritate şi nu din cauza unor regiuni, ştiu eu, desenate nu ştiu cum sau cu atribuţii administrative care să fie, deocamdată, se pare, de centralizare şi nu de descentralizare, pentru că dacă ne gândim la casele de asigurări de sănătate care s-ar dori să fie regionale, deci cei din Sibiu să trebuiască să meargă la Alba Iulia pentru rezolvarea unor probleme, nu mi se pare o descentralizare. De aceea, noi aşteptăm un proiect de la Guvern şi nu ni se pare că ar trebui să fie acum prioritatea numărul unu această problemă”, a declarat Borbely.
Reprezentantul UDMR a declarat că în prezent există doar discuţii, dar nu se ştie exact cum vor fi împărţite atribuţiile sau câte regiuni vor fi.
„Puteţi să-mi spuneţi acum cam ce doreşte Guvernul? Nu ştiu. Sunt unele discuţii. Nu ştim câte regiuni vor fi, în momentul de faţă, ce atribuţii vor fi preluate de regiuni. Sunt grupe de lucru, e bine, în sfârşit, că s-a început să se discute la nivelul academiei, la nivelul celor care se mai şi pricep”, a declarat Borbely.
Un document care prevede direcţiile de dezvoltare ale Transilvaniei până în anul 2020 şi priorităţile pentru regiunea centru, în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, a fost realizat de reprezentanţii UDMR-ului.
Concluziile acestuia, bazate pe date statistice, spun reprezentanţii UDMR, arată că „regiunile econom