Guvernul Ponta a aprobat Memorandumul de înţelegere cu Rompetrol şi urmează să trimită proiectul de lege către Parlament, care va hotărî dacă acordă undă verde sau nu acestor negocieri.
Prin negocierile purtate cu reprezentanţii Rompetrol, statul a decis să vândă un pachet de 26,69% din acţiunile deţinute la Rompetrol Rafinare (44,69% - pachet deţinut de stat la Rompetrol, în urma conversiei obligaţiunilor în acţiuni) pentru care va obţine 200 de milioane de dolari. În acelaşi timp, statul rămâne acţionar al companiei petroliere, al cărei cel mai important activ este rafinăria Petromidia, cea mai mare rafinărie din România în funcţie de capacitatea de rafinare.
Totodată, kazahii de la KazMunaiGas (KMG), acţionarul unic al grupului Rompetrol, s-au angajat să creeze un fond de investiţii de un miliard de dolari în care statul român va deţine o participaţie de 20%. În prima fază, kazahii vor alimenta acest fond cu 150 de milioane de dolari din fonduri proprii, care include şi participaţia statului, adică 30 de milioane de dolari, bani care sunt oferiţi tot de reprezentanţii Rompetrol.
Aşa cum am menţionat mai sus statul rămâne acţionar la Rompetrol Rafinare cu 18%, încasează 200 mil. dolari, iar investitorul şi-a asumat investiţii de un miliard de dolari în următorii şapte ani.
Părerile analiştilor în ceea ce priveşte rezultatul negocierilor dintre statul român şi Rompetrol sunt împârţite, la fel şi ştirile prezentate de media autohtonă. Unii spun că statul pierde din această tranzacţie sute de milioane de dolari, alţii susţin că statul nu are decât de câştigat.
Să le luăm pe rând. Pentru a înţelege cum s-a ajuns aici e nevoie de puţină istorie.
1. În anul 2001, omul de afaceri Dinu Patriciu preia de la stat rafinăria Petromidia. "Caietul de sarcini aferent contractului de privatizare a rafinăriei Petromidia, încheiat în 2001 înt