Consumul de electricitate a scăzut în primele trei luni ale anului în curs cu 4,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, la 13,1 miliarde KWh, iar resursele de energie electrică s-au redus cu 3,9%, la 15,7 miliarde KWh, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
Iluminatul public a înregistrat cea mai mare scădere - de circa 9,5% -, iar consumul populaţiei s-a diminuat cu 1,7%, se arată într-un comunicat al INS.
Scăderea resursei de energie electrică a fost cauzată în principal de reducerea producţiei cu 2,5%. Astfel, producţia din termocentrale a scăzut cu 18,4%, la 7,8 miliarde KWh, iar cea din centralele nuclearo-electrice cu 2,4%, la 30,17 miliarde KWh. Creştere a raportat producţia din hidrocentrale, cu 28,4%, la 33,7 miliarde KWh, şi cea din centralele electrice eoliene, cu 699,4 milioane KWh, la 1,34 miliarde KWh.
Creşterea producției de energie electrică prin intermediul centralelor eoliene a pus în dificultate Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie pe cărbuni din România. Cu o pondere de peste 30% în sistem, CE Oltenia funcţionează acum cu numai 2% din capacitatea instalată, situaţie nemaiîntâlnită de 15 ani.
Scăderea la jumătate a consumului de energie din perioada sărbătorilor de Paşte, care anul acesta s-au unit cu zilele libere de 1 Mai, producţia foarte bună a Hidroelectrica şi vântul puternic din Dobrogea au tras scos din producţie CE Oltenia, care acum mai merge doar cu 100 MW din cei 4.000 MW instalaţi. „Este o situaţie specială. Sistemul energetic nu s-a mai confruntat cu un consum industrial atât de mic“, a spus Nicolae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.
Consumul de electricitate a scăzut în primele trei luni ale anului în curs cu 4,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, la 13,1 miliarde KWh, iar resursele de energie electrică s-au redus cu