Situaţia confiscării averilor provenite din activităţi penale va fi decisă întotdeauna de o instanţă de judecată, a subliniat europarlamentarul PDL Monica Macovei.
"Confiscarea averilor provenite din activităţi penale va fi decisă întotdeauna de judecător şi o instanţă de judecată. Repet acest lucru, pentru că au existat declaraţii greşite, fie din neînţelegere, fie din rea-credinţă şi rog ca acestea să fie corectate şi să corespundă adevărului pentru informarea corectă a publicului", a susținut europarlamentarul PDL Monica Macovei.
Totodată, Macovei a subliniat că în absenţa unei condamnări penale nu înseamnă că o confiscare nu este decisă de un judecător, ci că, dacă bunurile provin din activităţi infracţionale, statul poate să demonstreze acest lucru fără să încerce neapărat să închidă o persoană.
"Nu se urmăreşte condamnarea penală, ci doar confiscarea banilor prin decizie judecătorească. Acest lucru poate fi mai important decât trimiterea unor persoane la închisoare, dar lăsarea banilor murdari în circulaţie. Principiul care se aplică este urmăreşte banii", a conchis europarlamentarul PDL.
Raportul eurodeputatului PDL Monica Macovei la Directiva privind punerea sub sechestru și confiscarea bunurilor provenite din infracțiuni a fost adoptat în Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European (PE) cu 48 de voturi pentru, 7 impotriva si 2 abtineri. În urma votului, Monica Macovei a primit mandat pentru inceperea negocierilor cu Consiliul UE si Comisia Europeana (CE) pentru stabilirea variantei finale a directivei.
CITIȚI ȘI: Confiscarea averilor necinstite, la un pas de a deveni realitateOpoziţia la un an de bilanţ: rateuri pe toată liniaPonta nu se lasă și discută cu PNL confiscarea averilor necinstite:"Tendința europeană este "follow the money"Blaga nu este de acord cu propune