Lună de lună, reprezentanţii CJAS demarează controale la nivelul unităţilor sanitare ieşene pentru a evalua calitatea actului medical. În cazul celor prinse pe picior greşit, după avertismente repetate, Serviciul de Control nu ezită să aplice sancţiuni usturătoare.
Astfel, în primele patru luni ale anului s-au efectuat 65 de evaluări, suma totală imputată fiind de 1.187.847 lei. În aceeaşi perioadă a anului trecut, au fost realizate 108 controale, amenzile aplicate având valoarea totală de 89.581 lei. Motivele pentru care au fost sancţionate unităţile medicale sunt variate: completarea incorectă şi incompletă de documente, serviciile raportate şi neefectuate, utilizarea altui formular de scrisoare medicală decât cel prevăzut în norme, imputarea contravalorii serviciilor medicale efectuate sau a medicamentelor prescrise pe formulare cu regim special necompletate cu toate datele prevăzute, imputarea prescripţiilor medicale care nu conţin datele obligatorii privind prescrierea şi eliberarea acestora (datele asiguratului, bon fiscal, data eliberării prescripţiei) şi imputarea prescripţiilor eliberate persoanelor decedate de către furnizorii de medicamente.
În acest sens, a avut loc şi la nivel naţional o acţiune a Curţii de Conturi, în urma analizei efectuate depistându-se anumite situaţii de încălcare a legii. „Am primit o notă de constatare de la Curtea de Conturi. În urma intersectării mai multor baze de date, s-a constatat că în unele cazuri au fost prescrise medicamente pe numele unor pacienţi care nu mai erau în viaţă. Corpul de Control al CJAS a luat fiecare CNP, s-a identificat fiecare problemă şi în total a rezultat un prejudiciu de 90.686 lei. Analiza demarată de Curtea de Conturi a fost făcută pe doi ani de zile, respectiv 2010 şi 2011“, a precizat Robert Dâncă, preşedintele CJAS. Acesta a mai subliniat că aceste cazuri de încălcare a normelor a