Cei mai mulţi dintre elevii de clasa a VIII-a de la liceele din Neamţ sunt atraşi de liceele tehnologice, în detrimentul celor teoretice. Studiul realizat în luna aprilie 2013, de Centrul Judeţean pentru Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE), înregistrează o schimbare în priorităţile absolvenţilor de gimnaziu, după ce, ani la rând, elevii au râvnit la profilele teoretice.
La studiu au participat 5.044 de elevi de clasa a VIII-a din judeţ, 1.704 din mediul urban şi 3.340 din mediul rural, din 117 şcoli din judeţ. Dintre toţi participanţii, doar 179 nu erau încă hotărâţi asupra traseului educaţional viitor.
“În opţiunile elevilor, ponderea cea mai însemnată o are filiera tehnologică, deoarece oferă elevilor posibilitatea unei inserţii mai rapide pe piaţa muncii: 2.616 opţiuni; de asemenea, semnifică importanţa pe care o acordă elevii obţinerii unei specializări la sfârşitul anilor de studii, care îi ajută să facă faţă mai uşor pe piaţa muncii. Astfel, majoritatea celor care optează pentru filiera tehnologică preferă Profilul Tehnic (1.196 opţiuni), urmat de Profilul Servicii (978 opţiuni), mai puţin interes au pentru Profilul resurse naturale şi protecţia mediului (442 opţiuni)”, a spus directorul CJRAE Neamţ, psiholog Melania Pleşa.
Filiera teoretică, care atrăgea în anii trecuţi cei mai mulţi elevi, a primit, în acest an, 1.710 opţiuni. “Specializarea cu cea mai mare pondere a preferinţelor rămâne matematică – informatică (31%), urmată, cu procentaje egale (23%), de specializările Știinţele naturii şi Știinţe sociale şi Filologie – 20%. Interesul elevilor pentru specializarea Filologie bilingv – intensiv engleză este mai scăzut, de numai 3%, poate şi datorită ofertei reduse – o singură clasă în judeţ”, a spus Melania Pleşa. Filiera vocaţională are o pondere de doar 500 de opţiuni. Preferat este profilul sportiv, cu 49% dintre opţiu