Românii sărbătoresc pe data de 10 mai Ziua Regalităţii. Această zi are o triplă semnificaţie pentru ţara noastră. Pe 10 mai 1866, Carol I a devenit Domnitor al României, iar 11 ani mai târziu, România îşi câştiga independenţa, pentru ca pe 10 mai 1881 ţara noastră să devină Regat.
Viaţa Regelui Mihai
Regele Mihai I al României este fiul legitim al Regelui Carol al II-lea şi al Reginei Elena şi s-a născut pe 25 octombrie 1921 la Sinaia.
Prima domnie a Regelui Mihai I a început în 1927, după moartea bunicului său, Regele Ferdinand I. Regele-copil a fost tutelat de o Regenţă condusă de unchiul său, Principele Nicolae al României. După venirea pe tron a Regelui Carol al II-lea, în iunie 1930 şi după plecarea Reginei-mamă în exil, Regele Mihai a rămas în grija tatălui său. În urma abdicării lui Carol al II- lea, la 6 septembrie 1940, a redevenit Regele Mihai I, potrivit site-ului oficial al Casei regale a României.
Domnia Regelui Mihai a durat până în decembrie 1947, când comuniştii l-au forţat să abdice. După abdicare, a început exilul Regelui Mihai, care a locuit începând din 1948 până în 1949 în grecia, apoi în Eleveţia şi Anglia (până în 1956 -n.red.)
Familia Regala s-a întors în Elveţia în 1956. Familia s-a mutat la Versoix, un mic oraş de pe malul lacului Léman, la caţiva kilometri de Geneva. Aici a locuit peste 45 de ani, iar din 2004 s-au mutat la Aubonne.
Citeşte şi: Documentul în care comuniştii recunosc că l-au forţat pe rege să abdice
Regele Mihai şi politicienii
Regele Mihai al României nu se bucură de popularitate în rândul tuturor politicienilor români. Preşedintele Băsescu l-a acuzat de „trădarea interesului naţional", pentru că ar fi lăsat România pe mâinile sovieticilor atunci când a fost forţat să abdice, în decembrie 1947. Într-un interviu acordat ulterior postului britanic de radio, BBC, Regele Mihai a dec