Regalist de o viaţă, membru al Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei, medicul ploieştean Mihai Belaşcu vede în monarhie singura soluţie pragmatică pentru disfuncţionalităţile democraţiei româneşti
Doctorul Mihai Belaşcu este sibian prin origine, un greco-catolic cu principii puternice şi neclintite şi un regalist pe viaţă. A crescut cu portretul regelui în clasă, despre care toată lumea vorbea cu mare sfiiciune, îşi saluta profesorii cu „Trăiască Regele!“, a participat la defilările de 10 Mai, de la Sibiu, iar de ziua în care regele Mihai a fost nevoit să abdice, 30 decembrie 1947, îşi aminteşte ca şi cum ar fi fost ieri. În tulburarea acelor evenimente, copil fiind a înţeles mai mult decât faptul că elevii au plecat acasă mai devreme, de la şcoală. A simţit că se sfârşise o eră a României moderne şi democratice.
Dar nu nostalgia este cea care îi ţine vie, şi acum, admiraţia pentru regalitatea românească şi dorinţa de restaurare a monarhiei constituţionale în România. Ci credinţa că este singura soluţie pragmatică pentru disfuncţionalităţile democraţiei româneşti.
„Regalitatea nu vrea răul sau ambiguităţi, regalitatea nu se amestecă în Guvernare, responsabilitatea administrativă este mai solidă sub regalitate“, enumeră doar câteva argumente medicul Mihai Belaşcu pentru nevoia de regalitate.
Meseria l-a adus în Ploieşti şi viaţa i s-a identificat cu acest oraş pentru care a făcut mai mult decât să însănătoşească oamenii. A creat o fundaţie pentru propăşirea medicinei practice şi ştiinţifice, a încercat să explice oamenilor legătura strânsă dintre medicină şi religie şi, de câte ori are ocazia, organizează activităţi culturale şi ştiinţifice prin care încearcă să deschidă mintea oamenilor prin aducerea în faţa lor a unor importante personalităţi româneşti, pionieri în diverse domenii, cu teorii moderne şi evoluţioniste. Politic, nu put