Copiilor cu dizabilitati din Romania li se refuza sansa la normalitate, atat din cauza legislatiei defectuoase, cat si din cauza atitudinii profesorilor care nu stiu cum sa lucreze cu acestia si carora le este mai usor sa ii excluda.
Numai Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) are in evidenta sute de cazuri de acest fel, sustinand ca Romania se confrunta cu un real fenomen referitor la copii cu handicap carora li se ingradeste accesul la educatie, la normalitate.
Acest lucru se intampla in doua feluri, a explicat presedintele CEDCD, Madalina Turza, pentru Ziare.com. Pe de o parte, copiii nu se pot inscrie la scoala din cauza handicapului pe care il au. Pe de alta parte, acestia sunt inscrisi la scoala dupa niste demersuri insistente ale parintilor, care reusesc sa ii convinga intr-un fel pe directorii de scoli sa le primeasca copiii. Insa aproape de fiecare data, dupa o perioada, incep sa apara probleme foarte mari, de la cazuri legate de discriminare pana la "abuzuri ingrozitoare".
O fetita cu dizabilitate grava, refuzata la inscriere de 3 scoli din cauza "politicii" institutiilor
Cel mai recent caz mediatizat este cel al Alexiei, o fetita cu tumora hipotalamica, ce a fost refuzata la inscriere de trei scoli, una dintre acestea motivand ca micuta nu se potriveste cu "reputatia" institutiei. "Toti se confrunta cu diverse tipuri de discriminare, sunt dati afara de la scoala, iar invatatorii coalizeaza cu parintii celorlalti copii din clasa impotriva copilului cu dizabilitati, pentru ca dascalilor le este greu sa-l gestioneze", a marturisit Turza.
Astfel, accesul la educatie este limitat in faza initiala, adica in momentul inscrierii la scoala, fie pe criterii subiective, cum s-a intamplat in cazul Alexiei, ceea ce este "o incalcare flagranta a legii", fie pe criterii ascunse sub