La 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu citea în Adunarea Deputaţilor Declaraţia de Independenţă a României. Această zi a devenit ulterior Ziua Independenţei de Stat, după ce România a câştigat Războiul de Indepedenţă.
Pe 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de Externe al Franţei, propunea formarea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), ce ulterior a devenit, gradual, ceea ce numim azi Uniunea Europeană. Astfel, 9 mai a devenit Ziua Europei.
Tot pe 9 mai, dar în 1945, la cartierul general sovietic din Berlin s-a semnat actul de capitulare necondiţionată a Germaniei. Actul a marcat sfârşitul Celui De-al Doilea Război Mondial pe teatrul european de război. Această zi urma să fie cunoscută ca Ziua Victoriei Aliaţilor (SUA, URSS, Marea Britanie). Ca fapt divers, tot pe 9 mai, în 1994, România obţinea statutul de partener asociat al Uniunii Europei Occidentale.
Cu ocazia acestei zile, ce are triplă semnificaţie, ieri, la Târgovişte, în Piaţa Tricolorului, a avut loc un ceremonial militar religios public, la care au participat prefectul judeţului Dâmboviţa – Victor Sanda, preşedintele Consiliului Judeţean – Adrian Ţuţuianu, viceprimarul municipiului Târgovişte – Ciprian Prisăcaru, parlamentari, şefi ai serviciilor deconcentrate, cadre militare active, în retragere sau în rezervă.
În debutul manifestărilor, prefectul judeţului a primit raportul din partea reprezentantului armatei, după care a urmat intonarea imnului de stat şi mesajul ÎPS Nifon Mitropolit al Târgoviştei. După oficierea slujbei religioase, prefectul judeţului, Victor Sanda, a rostit o alocuţiune în care a punctat semnificaţia zilei de ieri. “Este o zi foarte importantă astăzi pentru noi, pentru că serbăm trei evenimente. 9 mai 1877, 9 mai 1945, 9 mai Ziua Europei. Prima sărbătoare este cea mai apropiată sufletului nostru românesc – Ziua Independenţei. Este momentul istoric