Piata imobiliara din Romania reprezinta in continuare o oportunitate pentru investitorii interesati de dezvoltarea unor proiecte majore, atat datorita pretului scazut al terenului comparativ cu restul tarilor membre ale Uniunii Europene cat si datorita posibilitatii de a achizitiona un numar considerabil de suprafete de teren in vederea comasarii si dezvoltarii lor ulterioare.
Cu toate acestea, aspecte precum existenta unor cereri de revendicare a suprafetelor de teren detinute sau a unor vicii ce afecteaza titlul de proprietate, cat si lipsa unor indicatori privind dezvoltarea urbanistica sau existenta unor suprapuneri se dovedesc a fi in prac-tica probleme ce impiedica dezvoltarea normala a unui proiect.
Ne vom ocupa in cele ce urmeaza de problema existentei unor suprapuneri ale suprafetelor de teren apartinand unor proprietari diferiti, respectiv vom analiza ce determina suprapunerile si ce se poate face in caz de suprapunere. Tema prezinta importanta intrucat existenta unor suprapuneri poate impiedica obtinerea autorizatiei de construire sau instrainarea imobilului.
Cauzele ce determina suprapuneri ale unor imobile
Suprapunerile imobiliare au in practica multiple cauze. Cu titlu exemplificativ, vom prezenta in continuare cateva dintre aceste cauze insotite de o scurta descriere:
a) Modificari ale amplasamentului si limitelor imobilelor
Legislatia ce reglementeaza restituirea imobilelor preluate abuziv de Statul Roman in perioada comunista stabileste ca retrocedarea terenurilor trebuie sa se faca pe vechiul amplasament, sub sanctiunea nulitatii. In practica insa, acest lucru nu este intotdeauna posibil dat fiind ca amplasamentul si limitele imobilului ce trebuie restituit sunt diferite la momentul restituirii fata de momentul dobandirii. De asemenea, la aceasta se adauga vechimea actelor de proprietate, eventualele