Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-a declarat, joi, optimist in legatura cu viitorul economic al UE. In acest sens, oficialul european a spus la Florenta ca uniunea bancara este o prioritate, iar fragmentarea financiara si conditiile diferite de creditare ameninta revenirea mult dorita la crestere economica.
Pe de alta parte, Barroso a atacat pesimistii care au prezis in nenumarate randuri destramarea zonei euro si apocalipsa financiara a UE.
La aproape un an dupa ce liderii UE s-au angajat sa realizeze o uniune bancara pentru a stopa orice posibila revenire a crizei financiare si a datoriilor suverane, progresul este unul limitat, aminteste Business Times.
Germania, principala forta economica a UE, a precizat ca are indoieli referitoare la ideea unei uniuni bancare, dar, impreuna cu Franta, a promis progrese in acest sens pana la sfarsitul lunii viitoare.
Barroso: Austeritatea nu mai este raspunsul pentru Europa
Vorbind joi la Florenta, in Italia, Barroso a declarat ca fragmentarea financiara si conditiile variabile de creditare pentru firmele mici si mijlocii au reprezentat "un obstacol foarte serios in calea cresterii" economice.
In acelasi timp, raspunzand la o serie de critici cu privire la actuala stare a UE, Jose Manuel Barroso a recunoscut ca aceasta criza economica a "dezlantuit incertitudini cu privire la capacitatea si durabilitatea politica si institutionala a Europei", arata Financial Times.
In timp ce UE incerca sa sprijine moneda euro si sa restabileasca increderea, "o renastere a populismului erodeaza exact aceasta incredere", a acuzat Barroso.
"Si, desi nu am ajuns la liman, nu mai exista o amenintare la adresa existentei monedei euro", a adaugat el. "Prevestitorii Apocalipsei care au prezis implozia monedei euro s-a dovedit ca s-au inse