Şase ciobani români, polonezi şi ucraineni, cu o turmă de 300 de oi, vor pleca sâmbătă din localitatea braşoveană Rotbav, pe un traseu de 1.400 de kilometri, care va străbate România, Ucraina, Slovacia, Polonia şi Cehia, pentru a reface drumul vechi al transhumanţei prin Munţii Carpaţi.
Acţiunea este parte a unui proiect intitulat "Transhumanţa 2013 - Ecou al istoriei carpatine comune", iniţiat de Fundaţia "Parsterstwo Transhumancyjne" din Polonia şi Asociaţia "Transhumanţa" din România.
Cei şase ciobani vor pleca la drum sâmbătă, la ora 13.00, din localitatea braşoveană Rotbav, după un ceremonial în care vor fi prezentate obiceiurile ciobanilor la plecarea în transhumanţă: alesul şi număratul oilor la răscol, amestecatul oilor care vor pleca în transhumanţă în jurul vetrei, binecuvântarea oilor, ciobanilor şi a câinilor.
Traseul va avea 1.400 de kilometri, prin România, Ucraina, Slovacia, Polonia şi Cehia şi va fi străbătut în aproximativ 100 de zile. În România turma va trece prin judeţele Braşov, Mureş, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Satu-Mare şi Maramureş, de unde va trece în Ucraina, a spus George Căţean, unul dintre iniţiatorii proiectului.
Potrivit acestuia, proiectul îşi propune să readucă în actualitate tradiţiile şi obiceiurile păstorilor de sute de ani.
"Vrem să demonstrăm, în acelaşi timp, că o parte importantă a moştenirii culturale din acest spaţiu geografic provine de la ciobanii transilvăneni care au început să facă transhumanţă spre Ucraina şi Polonia de azi încă de la jumătatea secolului al XV-lea", a spus George Căţean.
Pe traseul ciobanilor vor avea loc diverse manifestări. Astfel, în Ucraina vor fi prezentate meşteşuguri locale, preparate culinare regionale, muzică şi dansuri tradiţionale. Acolo, la 50 de kilometri de graniţa cu România, cele 300 de oi vor fi donate unor ciobani ucraineni, ciobanii primind în schi