În perioada 11 – 12 mai 2013 este celebrată Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, sărbătorită de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Neamţ prin activităţi de informare, conştientizare şi prezentări tematice, sub deviza “Reţea de lucru pentru păsările migratoare”.
Tema de anul acesta subliniază importanţa reţelelor create de-a lungul rutelor de migraţie şi a miilor de locuri, esenţiale pentru migraţia păsărilor (a habitatelor). Păsările migratoare călătoresc pe distanţe imense de-a lungul rutelor de migraţie, câteodată parcurgând zeci de mii de kilometri. Această “reţea de lucru” este reprezentată de o serie de locuri importante pentru hrana, odihna, reproducerea sau iernarea păsărilor. Multe dintre habitate de care sunt dependente păsările sunt influenţate negativ de activităţile umane, fapt ce reprezintă un mare risc pentru păsările migratoare.
La nivelul judeţului Neamţ, au fost declarate şase arii de protecţie specială avifaunistică (Cheile Bicazului – Hăşmaş, Vânători Neamţ, Lacurile Vaduri şi Pângăraţi, Masivul Ceahlău, Lunca Siretului Mijlociu şi Piatra Șoimului – Scorţeni – Gârleni) cu o suprafaţă de aproximativ 115.000 de hectare. Varietatea speciilor de păsări întâlnite în aceste arii de protecţie specială avifaunistică – precum buhaiul de baltă, stârcul pitic, lebăda albă, stârcul de noapte, egreta mare, barza neagră, raţa rosie sau cârstelul de câmp – dovedeşte valoarea deosebită a acestor zone atât pentru cercetători, cât şi pentru turişti. În vederea protejării şi conservării speciilor de păsări sălbatice, inclusiv cele migratoare, sunt interzise capturarea, uciderea, rănirea puilor ori adulţilor, culesul ouălor, deteriorarea cuiburilor, deranjarea în perioada de clocire şi maturizare a puilor, precum şi deţinerea de exemplare dintre cele interzise la vânat.
În perioada 11 – 12 mai 2013 este celebrată Ziua Mondială a P