Muzeul de Artă a găzduit, ieri, una dintre cele mai aşteptate manifestări culturale organizate de Alianţa Franceză din Constanţa anul acesta: lansarea volumului „Enfant libre”, debut literar al scriitoarei franceze Anne-Marie Cibaud.
În prezenţa unui public francofon, Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă, şi Cristina Tamaş, prodecan al Facultăţii de Litere şi preşedinta Uniunii Scriitorilor, filiala Constanţa, au prezentat profilul unei personalităţi fascinante, care îşi desfăşoară activitatea pe mai multe planuri. Viceprimar al oraşului Brest, înfrăţit cu Constanţa imediat după decembrie 1989, Anne-Marie Cibaud este printre cei care au creat Biblioteca Franceză de la mal de mare, venind cu primele transporturi de cărţi donate cu generozitate de portul breton. Cu o carieră politică de luat în seamă, scriitoarea a mărturisit: „Sunt emoţionată de fiecare dată când ajung la Constanţa. Sunt îndrăgostită de acest oraş. Am derulat nenumărate proiecte împreună cu cei dragi de aici şi, bineînţeles, nu ne vom opri.” Se explică astfel, sentimental şi sincer, demersul Annei-Marie Cibaud de a-şi lansa romanul şi în Constanţa, după ce acesta a văzut lumina tiparului în Franţa, anul trecut, la editura Alan Sutton.
Povestea unei orfane
„Enfant libre” este povestea unei fete, Malika, ce ajunge într-un orfelinat de la vârsta de zece ani şi jumătate, în anul 1922. Scriitoarea îşi urmăreşte personajul până în anul 1936, când umbrele războiului plutesc deja deasupra Europei. Autoarea urmăreşte într-o tehnică aproape clasică, după cum a mărturisit Rodica Popescu, fostă profesoară la Catedra de Limbă Franceză a Literelor Universităţii „Ovidius”, diferitele grade de toleranţă a copilului aflat între religia omniprezentă din orfelinat şi laicitatea pe care o va descoperi treptat, dar şi legăturile frăţeşti care se stabilesc între fetele aflate acolo, o dată cu tr