Cand ai totul gata pregatit pentru a prepara pasta de tomate sau sucul de rosii in casa, esti la cateva ore distanta de un adevarat deliciu culinar natural.
Totusi, pana sa ajungi in aceasta etapa, ai nevoie de cele mai bine coapte rosii din care sa obtii bulionul, iar asta presupune multa munca de gradinarit. Munca asta o poti face chiar tu, daca vrei sa te asiguri ca ceea ce pui in camara este cu adevarat sanatos. Ehow.com si About Gardening ofera cateva sfaturi pretioase celor care vor sa manance rosii cultivate chiar de ei.
Totul incepe de la seminte
Ca sa ai rosii cat mai devreme, incepe prin a planta semintele intr-un ghivechi cu sase sau sapte saptamani inainte de ultimul inghet. Pentru zona temperata, asta ar insemna undeva prin luna februarie.
Desigur, mai ai la dispozitie si varianta de a cumpara rasaduri pe care sa le pui direct in gradina in luna aprilie, insa daca vrei sa faci totul cu mana ta, poti incepe prin a planta semintele in ghivece la sfarsitul iernii.
La cateva saptamani dupa ce le-ai plantat in ghivece, daca le-ai asigurat conditiile propice pentru a incolti, vei vedea rasarind din pamant cateva fire subtiri din care se va dezvolta o adevarata planta. In aceasta perioada este foarte important sa le asiguri constant o cantitate mare de apa si de lumina.
Primele frunzulite
Dupa inca o saptamana sau zece zile, vei vedea ca micutele tale rasaduri au facut frunzulite. Ei bine, in momentul in care firelor ce pareau ca de iarba le-au dat primele doua sau trei frunze, este momentul sa le transferi in recipiente cu pamant mai mari.
Atunci cand transferi planta in alte ghivece, ingroapa tulpina in pamant pana la frunze, iar in etapa urmatoare, atunci cand le transferi in gradina, trebuie sa tii cont de trei elemente esentiale