Scris de Cristina Ghilea - 9 Mai e Ziua Europei, Ziua Independenţei de Stat a României şi Ziua Victoriei împotriva Fascismului, sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial pe frontul de est din Europa.
La Oradea, momentul este punctat anual cu oficialităţi, discursuri şi paradă militară, deşi semnificaţiile sale se cam amestecă în conştiinţa publicului. În acest an, în ciuda vremii superbe, pe platoul din Parcul 1 Decembrie abia dacă se puteau număra vreo 30 de „civili”. Poate că nici recentul atac al Uniunii Europene la „micul” nostru naţional n-a avut darul de-a creşte avântul orădenilor spre celebrarea Zilei Europei.
Grosul participanţilor la evenimentele propuse de Prefectură l-au constituit politicienii: prezenţi ca atare, sub stindardele partidelor sau în calitate de instituţii publice, funcţii la care au ajuns tot de pe trambulina politică.Tipic orădean
Ceremonia de la poalele Ostaşului Român s-a derulat după un tipic ce nu lasă loc pentru prea multe surprize: o slujbă religioasă ortodoxă, discursuri şi defilarea unităţilor militare în sunetul muzicii de fantară. În rândul oficialităţilor s-au remarcat senatorul Gavrilă Ghilea, deputatul Ioan Cupşa, şefii Consiliului Judeţean – preşedintele Cornel Popa şi vicele Ioan Mang, viceprimarii Ovidiu Mureşan şi Mircea Mălan sau noul şef al Poliției de Frontieră, chestorul Dan Fătuloiu. Ajunse cu întârziere la ceremonie şi-au ocupat locurile „în dispozitiv” şi deputata Florica Cherecheş împreună cu europarlamentarul Norica Nicolai.
După slujba religioasă, microfonul a trecut la prefectul Claudiu Pop, care a dat citire unui scurt discurs în care a punctat cele trei semnificaţii ale zilei de ieri. I-a urmat, cu detalii istorice şi cu aprecieri personale, prof. univ. dr. Mihai Drecin, cel care a preferat să-şi construiască intervenţia în jurul prestaţiei armatei române în relaţie cu elitele politice a