Intarirea "remarcabila" a leului din ultima perioada se traduce pe termen scurt printr-o serie de ieftiniri, insa mentinerea tendintei in absenta unei baze economice solide poate avea consecinte grave.
Moneda nationala a inregistrat de la inceputul anului cea mai mare apreciere dintre monedele din Uniunea Europeana, atat fata de euro, cat si comparativ cu dolarul american, potrivit unei analize a Noble Securities - sucursala Romania.
Astfel, dupa primele patru luni ale anului curent, leul s-a apreciat cu aproximativ 2,7% fata de moneda unica europeana si cu 2,3% fata de dolar. Pe 3 mai, euro a atins nivelul minim din ultimele 16 luni, Banca Nationala a Romaniei anuntand un curs de referinta de 4,3072 lei/unitate.
In bilantul primului an de guvernare a USL, aprecierea leului este trecuta la vesti bune si explicata prin intrarile de capital strain in tara, investitorii fiind atrasi de dobanzile bune si de stabilitatea macroeconomica generala.
Recent, Banca Centrala Europeana a dus dobanda de politica monetara la un nou minim istoric, de 0,5%, in timp ce BNR mentine rata la 5,25%, ceea ce inseamna practic un randament mult mai bun pentru leu.
"Este remarcabil, si o spun cu toata convingerea, este remarcabil ca in conditii de criza, si nu cu o criza prin Islanda, Irlanda, ci o criza in coasta Romaniei, in Cipru, cu o situatie tensionata care a durat mai mult de o luna de zile (...) cursul s-a apreciat, nu s-a depreciat. A fost un test care se poate citi in termeni pozitivi, fara sa fim optimisti", a comentat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, perfomanta leului.
Castiguri mici...
Pe termen scurt, principalul efect al aprecierii leul se simte in buzunarele romanilor imprumutati in valuta, care realizeaza venituri in lei si care vor plati la sfarsitul lunii o rata mai mica. De exemplu, pentru