Aproximativ 60% din autoritățile locale nu au bani să co-finanțeze proiectele derulate prin fonduri europene, iar fondurile de la București vin cu greu sau mai deloc Sursa: NICU DÎRDÎIAC
1 /.
Autorităţile locale, mai ales cele comunale, nu au bani să contribuie financiar la derularea proiectelor finanţate în mare parte din bani europene, fie că este vorba de cele de infrastructură, sau pe alte domenii.
Această situaţie a dus la imposibilitatea demarării de lucrări de infrastructură, pentru că edilii nu au avut bani să angajeze firme.
La un pas de faliment
Mulţi beneficiari privaţi, fie că vorbim de firme sau ONG-uri, sunt la limita supravieţuirii pentru că au derulat proiecte şi nu şi-au încasat banii. Beneficiarii care s-au înglodat în datorii, în acest exerciţiu bugetar, nu vor mai depune dosare pentru perioada 2014- 2020. Motivul: mai marii de la Bucureşti au schimbat regulile şi au devansat termenele de plată, astfel că aceştia nu şi-au mai încasat banii, iar primăriile sau pur şi simplu nu s-au mai făcut plăţi, deşi cererile de decontare erau avizate de Autorităţile de Managemnt din cauza lipsei banilor.
“Mulţi beneficiari sunt în pragul falimentului pentru că autorităţile de management nu rambursează cheltuielile la timp. Guvernul nu are voie să spună că nu are timp, după ce a semnat contractele de finanţare. Anul trecut au uitat să trimită cererile de rambursare către CE şi banii nu au mai ajuns la beneficiari”, ne-a declarat Sergiu Ţâra, directorul Asociaţiei Comunelor din România (ACR).
„Cei care s-au ars, nu vor mai accesa fonduri europene în 2014-2020”. Primarii vor decizie politică serioasă
Pentru că nu au bani să ramburseze cheltuielile efectuate de beneficiarii proiectelor derulate cu fonduri europene, Autorităţile de Management au prelungit termenele de plată sau ţin pur şi simplu dosarele avizate în sertar până