Cui nu i s-a intamplat sa se trezeasca in miez de noapte, cu o dorinta salbatica de a manca un sandvis cu cascaval, cu sunca, o tableta de ciocolata sau altceva? Este aceasta o apucatura de gurmand, iar daca da, cat de periculoasa poate fi?
Pofta vine mancand
Se poate raspunde si cu "da" si cu "nu". Poate ca nu-i nici tocmai periculoasa, daca stii cum s-o iei, cum sa ti-o explici si, mai ales, ce ai de facut. In orice caz, regula de aur spune sa nu te incapatanezi, refuzandu-i organismului ceea ce iti cere.
Daca ti-a cerut ciocolata, inseamna ca simte nevoia de un component din respectivul produs. Undeva, in corpul tau, lipseste acel component, iar organismul il cere. Daca refuzi sa-l dai, vei ramane cu pofta.
Ceea ce nu sesizeaza multa lume este faptul ca, poftind ciocolata, s-ar putea ca organismului sa-i lipseasca o cantitate foarte mica din componentul respectiv si nu este nevoie sa inghiti toata tableta sau, mai rau, toata ciocolata. Cand "poftesti", nu stii ce cantitate iti lipseste si adesea ajunge o simpla bucatica, potrivit Mixtuff.
Dar, de multe ori, cine "pofteste" este si lacom. Inghite pe nerasuflate, excedentul anumitor componenti creaza dezechilibre, iar acestea nu se pot compensa decat poftind altceva. Ai inghitit ciocolata, iar acum poftesti sunca. Inghiti cu lacomie sunca si te pomenesti ca poftesti muratura. Nimic nu ingrasa mai rau decat dezechilibrele care se cer compensate mereu prin alte alimente. Se zice ca pofta vine mancand si e cat se poate de adevarat.
Omul se ingrasa pe mana lui
S-a scris mult despre exemplul cafelei. Daca o bei pe nerasuflate sau daca ti-ai facut din asta un irezistibil tabiet, esti pierdut. Dar daca ti-ai facut cafeluta pentru ca ai poftit-o, merita s-o savurezi cu inghitituri mici si rare. Vei descoperi ca, deodata, nu mai "poftesti". @N_