Fiecare român își va putea deschide un cont la orice bancă din statele Uniunii Europene, fără să fie rezident în țara respectivă sau să i se ceară adeverințe de venit, iar comisioanele de transfer vor intra la apă
Chiar şi românii care nu sunt rezidenţi în alte state sau nu lucrează cu acte în regulă, precum şi cei care muncesc ca sezonieri vor putea beneficia de servicii bancare, prin deschiderea unui cont curent, potrivit unei propuneri de directivă a Comisiei Europene (CE). Titularul de cont curent va putea să retragă sau să transfere bani şi să folosească un card de debit şi nu va mai fi nevoit să apeleze la serviciile companiilor de transfer de bani, care percep comisioane grase.
Dacă va fi adoptată în forma prezentată de CE, prevederea va elimina diferenţele atât de mari între taxele diferitelor bănci, precum şi cazurile în care consumatorii trebuie să plătescă pentru o tranzacţie prin bancă sume aproape egale cu valoarea tranzacţiei, după cum ne-a explicat Mihai Titichi, consilier în cadrul Centrului European al Consumatorilor din România.
Banca va trebui să permită clientului deschiderea contului şi să ofere informaţii complete şi clare privind comisioanele pe care le aplică pentru serviciile ataşate contului curent. Clienţii vor putea compara comisioanele practicate de toate băncile europene, pe site-uri naţionale special create.
Transferul contului, gratuit
O altă prevedere a directivei le va permite clienţilor să îşi transfere contul curent de la o bancă la alta, gratis. Termenul de transfer este de 15 zile, în cazul în care noua bancă derulează operaţiuni pe teritoriul aceluiaşi stat ca şi banca la care a fost deschis contul, şi de 30 de zile, în cazul în care contul este mutat la o bancă dintr-o altă ţară europeană.
Astfel, se va ascuţi concurenţa dintre bănci şi doar cele care vor oferi servicii la preţuri mai mici vor răm