Alămorenii au deschis prima ediție a Festivalului ” Zilele Culturale ale Județului Sibiu”, îmbrăcați în haine populare, pe jos sau călare, în timp ce gospodinele au pregătit bucate ale locului așa cum numai în Alămor se mai fac.
”Prăjitură cu roștele, lichiu cu lapte acru, cu varză, cu ceapă, scoverzi și plăcinte pe ploaptă, cum se spune la noi (pe sobă), găgău- mâncare din moși- strămoși, așa cum o făceau strămoșii noștri. Mai face câte cineva din când în când ca să se păstreze tradiția. Ciobanii făceau această mâncare că e ușoară și se pregătește repede. Sinceră să fiu, oriunde ne-am duce, găsim ce să arătăm lumii”, ne-a spus una dintre gospodinele din Alămor, mândră că tocmai satul ei natal a fost ales să deschidă seria evenimentelor culturale ce se vor desfășura pe parcursul următoarelor cinci săptămâni în județul Sibiu.
Nu a lipsit de la această sărbătoare nici ceaunul cu carne de miel preparat așa cum numai alămorenii știu, sau preparatele din lapte și carne, melcii cu nucă sau covrigii tradiționali.
Și dacă oamenii locului s-au pregătit peste poate pentru a face impresie bună celor ce doresc să petreacă două zile în satul lor, organizatorii festivalului au adus la Alămor proiecții de film, spectacole de teatru, biblioateliere de creație, spectacole de muzică ușoară, folk și dans modern. Un loc aparte în Alămor îl are, în cadrul festivalului, reiterarea obiceiului de nuntă de la Alămor, care s-a desfășurat în incinta căminului cultural.
La manifestările de la Alămor au luat parte și oficialitățile județului, care au ținut câte un scurt discurs în deschiderea evenimentului.
”Scopul este de a păstra tradițiile culturale și multiculturale și de a le promova. De a le transmite mai departe mulților copii prezenți și astăzi aici. Va fi un lanț de manifestări culturale din toate domeniile. N