Daca nu vreti sa intrati in dizgratia tuturor, nu purtati ceasuri elvetiene! Cam asa poate fi interpretat mesajul unei campanii anticorupţie lansată de preşedintele Xi Jinping, care a transformat posesorii unor astfel de accesorii în ţinte.
In primele trei luni ale anului, China a importat u 24% mai putine ceasuri elvetiene faţă de aceeaşi perioadă din 2012, inregistrandu-se, astfel, al treilea declin trimestrial consecutiv. In acelasi timp, s-au redus cu 9,3% inclusiv livrările către Hong Kong, reiese din ultimele date statistice publicate in Elveţia, scrie Bloomberg.
Hermes International a raportat o scădere a vânzărilor de ceasuri în primul trimestru, din cauza cererii mici din China, în timp ce grupul LVMH, cel mai mare producător de bunuri de lux la nivel mondial, a anunţat că achiziţiile de ceasuri ale retailerilor chinezi au fost sub aşteptări.
Un oficial al Partidului Comunist chinez, Yang Dacai, a fost dat afară anul trecut, după ce fotografii postate online l-au arătat purtând 11 ceasuri de lux, în ocazii diferite, el fiind supranumit "Brother Watch", conform agenţiei Xinhua News. "Campania anticorupţie are un efect puternic asupra vânzărilor de ceasuri de lux. Aceste ceasuri nu fac parte din categoria cadourilor obisnuite, motiv pentru care sunt asociate cu corupţia", a explicat James Roy, analist la China Market Research Group în Shanghai.
Hong Kong este cel mai mare importator de ceasuri elveţiene la nivel mondial şi este un centru popular de cumpărături pentru chinezi, datorită scutirilor de taxe şi a cursului valutar scăzut, mentioneaza, in context, Mediafax in pagina electronica.
Preşedintele Xi, devenit secretar general al Partidului Comunist în noiembrie anul trecut, a obligat oficialii să reducă recepţiile şi a interzis folosirea numerelor de înmatriculare ale armatei pentru maşini de lux precum Porsche, în încer