Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a participat, vineri, 10 mai a.c., la Conferinţa privind dezvoltarea durabilă în regiunea Carpaţilor.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a participat, vineri, 10 mai a.c., la Conferinţa privind dezvoltarea durabilă în regiunea Carpaţilor, organizată, la Palatul Parlamentului, de Ambasada Poloniei, ţară ce deţine în prezent preşedinţia Grupului Vişegrad – format din Polonia, Republica Cehă, Ungaria şi Slovacia. Evenimentul este consacrat analizării şi prezentării modalităţilor de susţinere a dezvoltării durabile în regiunea Carpaţilor, prin intensificarea cooperării la diferite niveluri şi a schimbului de bune practici.
Discuţiile au vizat identificarea mijloacelor prin care poate fi sprijinită dezvoltarea durabilă a regiunii carpatice în contextul noului cadru financiar al Uniunii Europene 2014-2020 şi punerii în evidenţă a aspectelor practice referitoare la implementarea mecanismelor de dezvoltare prevăzute în Convenţia Carpatică, ce cuprinde forme de cooperare transfrontalieră, transnaţională şi interregională la nivel european. Convenţia Carpatică a fost semnată în anul 2003 de şapte state, inclusiv România.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat faptul că România a fost, de-a lungul timpului, un partener al celor patru ţări din Grupul Vişegrad, care au susţinut aceleaşi poziţii în cadrul Uniunii Europene. “Aş dori, de asemenea, să menţionez că Parteneriatul Estic, o iniţiativă a Poloniei şi Suediei, a adus ţările partenere mai aproape de Uniunea Europeană şi a contribuit substanţial la crearea unui climat de securitate, stabilitate şi progres. Conferinţa de astăzi este, de fapt, o invitaţie de a reflecta asupra a ceea ce ne uneşte, dar şi de a identifica modalităţi de sprijinire a dezvoltării durabile. Munţii Carpaţi, atât de dragi nouă, tuturor, reprezintă nu numai o trăsătură