Reprezentanţi ai unor sate din întreaga ţară sunt prezenţi în Piaţa Unirii din Cluj la "Ziua satului românesc". Între satele reprezentate se numără şi celebrul Humuleşti al lui Ion Creangă, la stand fiind expuse miniaturi de lut după personaje celebre din povestirile scriitorului.
"Sunt personaje precum Dănilă Prepeleac, Moş Nechifor Coţcariul, mai puţion Nică, personaj care nu a existat cu adevărat ci a reprezentat mai mult întruparea modului în care Ion Creangă a văzut copilăria", relatează Costi Lungu, a cărui soţie realizează la Humuleşti marionetele de lut după personaje de ale lui Ion Creangă. "Modul în care sunt reprezentate personajele ţine şi de inventivitatea meşterului, nu s-au păstrat fotografii cu ele", adaugă, cu un umor ce aduce aminte de eroul din Humuleşti, bărbatul. Figurinele costă 25 de lei şi sunt prezentate la numeroase târguri de acest gen, localitatea intrând şi în atenţia străinilor. "Cea mai vizitată casă memorială din România este cea de la Humuleşti a lui Ion Creangă. Nu zic că a fost cel mai important, dar asta este realitatea", mai menţionează, cu mândrie, Costi Lungu.
Zeci de localităţi din judeţe de pe cuprinsul României sunt reprezentate la "Ziua satului românesc", eveniment care se desfăşoară de vineri până duminică în Piaţa Unirii.
Vizitatorii pot admira obiecte tradiţionale, specifice fiecărei zone, de la război de ţesut la ouă închistrite opinci, costume şi ţesături tradiţionale. La standul comunei Palanca din judeţul Bacău este afişat cu mândrie un cojoc vechi de 100 de ani. "Este din piele şi a fost purtat şi acum, la sărbătorile de iarnă. Ar mai trebui puţin recondiţionat dar parcă într-un fel arată mai frumos aşa", povesteşte un reprezentant al comunei, a cărui bunică încă ţese la război.
În general la standuri sunt prezente câte o comună dintr-un judeţ, de la Frata, din Cluj, la Săpânţa, Maramureş, I