Astăzi, sala de şedinţe a Primăriei Bistriţa a găzduit masa rotundă „Tratarea deşeurilor” organizată de Institutul Francez. La eveniment a fost prezent şi Phillipe Gustin, ambasadorul Franţei în România.
Masa rodundă care a avut în centrul discuţiilor tratarea deşeurilor a debutat la ora 10:30 în sala de şedinţe a Primăriei Bistriţa. Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat: Louise Rouget, responsabil pentru valorificarea organică SYBERT din Besançon, Nicolas Guillemet, consilier local al oraşului Besançon, Christophe Auger, director al Asociaţiei Iniţiative Solidare sau Ronan Dantec, senator al Loire-Atlantique, delegat al oraşului Nantes.
De asemenea, la masa rotundă care a precedat întâlniri la Cluj-Napoca şi Turda pe aceeaşi temă, a fost prezent şi secretarul de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Doru Ciocan, precum şi ambasadorul Franţei în România, Phillipe Gustin.
La prânz, specialiştii francezi în managementul deşeurilor au avut ocazia şi să viziteze centrul de la Tărpiu, pus în funcţiune de curând, după care au reluat discuţiile pe marginea deşeurilor.
Printre lucrurile observate de invitaţii francezi în România este faptul că în ţara noastră nu există instrumentele care în Franţa îi ajută pe cei care se află la limita subzistenţei să se integreze pe piaţa forţei de muncă.
De asemenea, cei prezenţi au recomandat înfiinţarea unor centre unde să ajungă obiecte care nu mai sunt folosite de populaţie şi care pot fi cumpărate la un preţ cel puţin modest de către cei cu venituri foarte reduse.
Printre ideile pe care le-au susţinut specialiştii francezi prezenţi s-a numărat şi intrarea în legalitate a celor care adună selectiv deşeuri, referindu-se în special la populaţia romă, care trăieşte din această activitate. De acest lucru ar trebui să se ocupe