Femeile care vor să păstreze după desfacerea căsătoriei numele după soț se lovesc de rezistența foștilor parteneri. Un bucureștean și-a dorit atât de mult să nu mai fie legat de fosta soție cu numele, că a ajuns la CEDO.
După divorţ, lupta românilor în tribunale nu se dă doar pentru avere, ci şi pentru nume. Cei care şi-au schimbat numele după soţi îşi păstrează titulatura dobândită doar cu acordul „proprietarului” sau dacă sunt celebrităţi. Conform tradiţiei româneşti, peste 90% dintre femei „se dau” după bărbat. Sunt şi cazuri, rarisime ce-i drept, când bărbaţii „se mărită”, din interes.
Mihaelei Rădulescu nu i-a sunat bine Ţiganu
La fel ca şi căsătoria, nici numele preluat de la partener nu este pe viaţă. Pe cât de uşor se ia la starea civilă, pe atât de greu se poate păstra la despărţire. În cazul în care soţul nu mai vrea să fie legat de celălalt nici cu numele, judecătorul poate trece peste cuvântul lui doar dacă există un motiv temeinic (art.40 din Codul familiei). Celebritatea este unul din ele. „Dacă în cauză sunt personalităţi ştiinţifice, artişti, jurnalişti, persoane publice, instanţa decide că pot păstra numele”, spune avocatul Eugen Titu.
Cel mai cunoscut exemplu este Mihaela Rădulescu. Aceasta s-a luptat mai bine de un an cu primul soţ, care le ceruse judecătorilor să o oblige să revină la Ţiganu. Un alt caz celebru a fost cel al Monicăi Columbeanu, care după divorţul de Irinel, solicitase păstrarea noului nume. Omul de afaceri s-a opus, iar Monica a renunţat de bunăvoie, revenind la Gabor.
Nu doar VIP-urile pun preţ pe nume. În arhiva instanţelor, există multe speţe de acest gen cu oameni obişnuiţi. „Se consideră motive temeinice durata mare a căsniciei, care a făcut ca soţia să fie cunoscută sub numele respectiv, costurile ridicate pe care le-ar întâmpina dacă ar fi nevoită să-şi modifice acreditările, contractele etc.”, sp