Sindicatele și patronatele din metalurgie trag un semnal de alarmă că industria românească va intra în colaps, dacă Guvernul nu va elimina taxa pentru energie regenerabilă
Taxa de cogenerare plătită de absolut toţi consumatorii din România este de 23 de lei la MWh, iar taxa pentru energie regenerabilă ajunge la 51,5 lei pe MWh. Marii consumatori de energie din industrie spun că au deja probleme serioase din cauza creşterii costurilor la energie.
Un exemplu este Arcelor Mittal Galaţi, care, de la 360.000 de euro, cât a plătit în 2009, va ajunge anul acesta să plătească 15,4 milioane de euro, după ce, în 2012, gigantul siderurgic a plătit 7,3 milioane de euro, ca suprataxă pe energia electrică.
Supra-taxă de milioane
ALRO Slatina este cel mai mare consumator din România. Anul acesta, va plăti, în plus statului suma de 35,7 milioane de euro pentru a acoperi supra-taxele pe energie, după ce, în 2012, a avut de plată 20 de milioane doar pentru acestea.
În metalurgie, preţul energiei reprezintă între 16 şi 35 la sută din costurile de producţie.
Guvernul nu protejează locurile de muncă
Directorul general al Combinatului siderurgic Arcelor Mittal Galaţi, Bruno Ribo, avertizează că activitatea companiei va deveni nesustenabilă dacă factura la energie va continua să crească. În opinia oficialilor combinatului, schema de sprijin acordată proiectelor de energie regenerabilă dezvoltate în România nu ia în considerare impactul asupra principalilor consumatori de energie şi i-ar putea împinge pe aceştia dincolo de limita sustenabilităţii.
De aceeaşi părere este şi preşedintele Sindicatului Siderurgistul, Petru Vaidoş, care susţine că România trebuie să protejeze investitorii care creează multe locuri de muncă şi nu doar pe cei care fac investiţii verzi pe spinarea consumatorilor, dar generează un număr mic de noi slujbe.
„Pentru a evita