Cantitatea de lapte de vacă colectată în luna martie de către unităţile procesatoare a crescut cu 13,1% (7.862 tone) faţă de luna precedentă, dar pe primul trimestru nivelul a scăzut cu 6,3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
"Dintre principalele produse lactate, cea mai mare creştere a producţiei în luna martie 2013 comparativ cu luna februarie 2013 a avut loc la brânzeturi, inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă (92,4% din producţia totală de brânzeturi) cu 794 tone (17,8%), urmată de lapte de consum cu 1649 tone (9,2%), de smântâna de consum cu 167 tone (4%) şi de unt cu 11 tone (+1,5%)", se arată într-un comunicat al INS. Producţia de lapte a scăzut în martie faţă de februarie la laptele acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) cu 130 tone (-0,9%).
Pe de altă parte, faţă de martie 2012, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 5.145 tone (-7,1%). "Producţia principalelor produse lactate a scăzut în luna martie 2013 comparativ cu luna corespunzătoare din anul 2012 astfel: unt cu 22 tone (-2,8%), lapte de consum cu 343 tone (-1,7%) şi brânzeturi inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă cu 21 tone (-0,4%)", se mai spune în comunicat.
Creşteri ale producţiei s-au obţinut la smântâna de consum cu 697 tone (19,1%) şi la lapte acidulat cu 1.541 tone (12,5%). În primul trimestru al anului, cantitatea de lapte de vacă colectată s-a redus cu 12.932 tone (-6,3%). S-au înregistrat scăderi ale producţiei pentru lapte de consum cu 2.404 tone (-4,1%) şi brânzeturi, inclusiv brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă, (reprezentând 92,2% din producţia totală de brânzeturi) cu 460 tone (-3,1%). Producţia a crescut însă în primul trimestru la smântână de consum cu 1.535 tone (13,3%), lapte acidulat cu 3.785 tone (9,