Tot mai mulţi tineri aleg să plece din ţară din cauza situaţiei economice şi a lipsei locurilor de muncă
Aproximativ 1,5 milioane de bulgari au emigrat după căderea dictaturii comuniste în 1989, populaţia actuală fiind de 7,3 milioane de locuitori
Bulgaria, unde duminică vor avea loc alegeri legislative anticipate, suferă un exod al tinerilor absolvenţi cu consecinţe dramatice pentru economia şi societatea ţării, rămasă cu o forţă de muncă slab calificată şi o populaţie îmbătrânită.
Rumiana Ganeva, în vârstă de 26 de ani, lucrează la un call center, în pofida unui master în economie obţinut la cea mai bună facultate de ştiinţe economice de la Sofia, relatează Mediafax.
"Aş fi putut face asta fără diplomă", spune ea cu amărăciune. Ea intenţionează să urmeze un al doilea master în Marea Britanie pe viitor. Bunica sa îşi va vinde apartamentul pentru a-i finanţa studiile.
Bulgaria, o ţară marcată de exodul tinerilor
Între 20.000 şi 25.000 de tineri cu vârste între 25 şi 39 de ani pleacă în fiecare an din ţara cea mai săracă a Uniunii Europene (UE), conform unui studiu al sindicatului Podkrepa.
Cei cu mai puţine studii se angajează în construcţii, în restaurante sau au grijă de persoane vârstnice, mai ales în Germania, Marea Britanie, Grecia sau în Italia.
"Majoritatea elevilor noştri sunt nerăbdători să ia bac-ul numai pentru a pleca în Europa", declară pentru AFP Ghinka Slavceva, profesoară la unul dintre cele mai bune licee din Sofia.
Dacă revin în Bulgaria după studiile superioare, ei se pot baza în general pe un salariu lunar de 1.000 de leva (500 de euro).
"Principalul motiv pentru care Bulgaria iubeşte Europa este că poate fugi acolo", ironiza recent jurnalul Trud.
Pe lângă salariu, alte aspecte ale vieţii în Bulgaria îi încurajează să caute în altă parte.
"Forţa fizică, banii şi ar