Oricât de mult ne-am dori, nu putem locui toţi la curte, ca să plantăm copaci, arbuşti şi flori în funcţie de sezon şi de preferinţele personale. Dar cu puţină imaginaţie şi cu mult entuziasm (pentru că va fi ceva de muncit!), ne putem bucura de o grădină frumoasă şi la bloc. Specialistul ziarului Libertatea, dr. ing. horticultor Eugenia Niţă, ne spune ce avem de făcut, pas cu pas. Oricât de mult ne-am dori, nu putem locui toţi la curte, ca să plantăm copaci, arbuşti şi flori în funcţie de sezon şi de preferinţele personale. Dar cu puţină imaginaţie şi cu mult entuziasm (pentru că va fi ceva de muncit!), ne putem bucura de o grădină frumoasă şi la bloc. Specialistul ziarului Libertatea, dr. ing. horticultor Eugenia Niţă, ne spune ce avem de făcut, pas cu pas.
Care este primul pas pe care trebuie să-l faci, cu gândul la viitoarea grădină de sub balconul tău? E simplu: să stabileşti perimetrul în care o vei amenaja. După aceea, îţi faci un plan detaliat: ce flori, ce arbuşti şi ce copaci vei sădi în fiecare zonă. Iar dacă vrei o grădină străbătută de alei, trebuie să marchezi, mai întâi, traseul acestora.
Aleile pot fi realizate în mai multe feluri: turnând, pur şi simplu, ciment pe traseul deja stabilit, presărând pietriş şi delimitând marginile prin borduri sau punând din loc în loc dale ori pietre de râu printre care va creşte iarba (în magazinele de specialitate se găsesc aşa-numitele dale înierbate - pavele cu diferite forme geometrice, care dau un aspect uniform aleilor. Pentru o grădină de bloc realizată cu o minimă cheltuială, merg foarte bine şi banalele pietroaie care “răsar” ici-colo, în urma micilor renovări din apartamente, de exemplu).
Întâi sapi cu o cazma, apoi mărunţeşti bulgării de pământ cu sapa şi nivelezi suprafaţa cu grebla.
- Arbori. Nu e bine să plantezi lângă alei castani şi stejari (fiindcă toamna fructele lor îţi vor cădea