A vorbit prin semne și a muncit cu ora pentru a câștiga bani. Maria, o lipoveancă de pe malul Dunării, a demonstrat că se poate descura oriunde
Olimpia, alături de familia ei temporară
Maria, în Muzeul figurilor de ceara Madame Tussaud, Londra
Pentru Olimpia curățatul peștilor nu estre o corvoadă
Maria a ținut să viziteze toată Londra
În Londra, Olimpia şi Ghiţă Gavra, doi români plecaţi de mulţi ani din Satu Mare, au doi copii: pe Joe, de 13 ani, şi pe Tanya, de 5 ani. Olimpia e învăţător, iar Ghiţă munceşte în construcţii.
În familia Iacovici, Maria şi Pavel au două fetiţe, pe Alina, de 13 ani şi pe Roxana, de 10. Ei mai cresc o fetiţă, pe Flory, de 12 ani. Pavel este pescar, iar Maria casnică.
Aventura începe când Olimpia şi Maria schimbă familiile.
Ajunsă în familia Iacovici, cel mai greu îi este Olimpiei să-l convingă pe Pavel că Maria a ajuns într- adevăr în Anglia. În rest, ciorbele de peşte şi scrumbiile la grătar, costumele, cântecele şi dansurile ucrainiene, trezitul la 4 dimineaţa pentru strânsul plaselor - totul i se pare de poveste. Şi cei de aici se îndrăgostesc de mama “de schimb”.
Adevărata aventură este însă pentru Maria. Acasă la Ghiţă, sosirea ei coincide cu ziua de naştere a Tanyei. Femeia este depăşită de situaţie, iar perfecţionistul Ghiţă îi face doar reproşuri. Ea se ţine însă tare şi are mereu replică. Mai greu îi este când întâlneşte reprezentanţi ai altor popoare în Londra. Limbajul semnelor este de un comic irezistibil şi până să înveţe ea engleză, învaţă limba română un indian! Când Maria ajunge pe şantierul unde munceşte Ghiţă, femeia a pus mâna pe picamer, pentru că Ghiţă este şef de şantier şi i-ar putea plăti ziua de muncă. Aici, ea a întâlnit o întreagă comunitate de români.
Big Ben-ul, Tamisa sau Palatul Buckingham, parcurile şi muzeele, toate su