În clinicile private de oncologie din România, criza citostacelor se resimte mai puţin, susţin medicii din aceste unităţi sanitare. Aceştia . Prezenţi la Cluj la, mebrii Asociaţiei Naţionale a Oncologilor privaţi din România spun că au găsit o soluţie simplă şi la îndemână: au început de anul trecut să facă stoc de medicamente.
Medicii oncologi privaţi atrag atenţia că, în ultima perioadă, tot mai mulţi pacienţi apelează la ei pentru că în spitalele de la stat nu îşi pot efectua tratamentul în totalitate. Bolnavii au ajuns să îşi comande medicamentele din străinătate prin intermediul clinicilor private pentru că pentru ei, doar aceasta a fost soluţia salvatoare.
"Sunt multe cazuri de acest gen, noi încercăm să-i ajutăm cum putem. Atunci când nu sunt medicamente scumpe şi bugetul ne permite, le cumpărăm din banii noştri şi le dăm pacienţilor, mai apelăm la asociaţii non-profit, asociaţii care se ocupă de ajutorarea bolnavilor oncologici şi îi sprijină procurând aceste medicamente şi care au posibilităţi financiare deosebite şi le procură singuri", a explicat Dan Lungulescu, medic oncolog la o clinică privată din Craiova.
Alte clinici private au antiticipat criza citostaticilor şi au luat măsuri.
Sincron Ion Ghinculescu director clinică privată oncologie Iaşi 03.43-04.03 / storage/materials/raws/2013/05/11/medici oncologi (2).MTS
" criza a fost uşor de anticipat încă de anul trecut şi s-au putut face stocuri de pe un an pe altul având în vedere că valabilitatea lor este de 1 an- 2 ani, astfel am reuşit să deţinem acum în stoc multe dintre medicamentele care acum sunt deficitare"
Oricum am privi lucrurile, criza citostaticelor nu este una fără explicaţii, susţin medicii din domeniul privat.
"Criza este una generată şi nu una naturală, datorită faptului că medicamentele care sunt la ora actuală deficitare au un preţ foarte scăzut pe pi