Judeţul Maramureş se poate mândri, printre altele, cu un număr de 8 biserici UNESCO, la care se adaugă multe alte biserici de lemn. Însă toate acestea nu ne ajută cu nimic în momentul în care grupurile de turişti care vin să le viziteze găsesc o poartă închisă, o gazdă absentă de cele mai multe ori, iar atunci când ea totuşi apare nu ştie spune o vorbă într-o limbă de circulaţie internaţională.
Sunt probleme care trebuie rezolvate. Primii paşi s-au făcut déjà, recent existând o întâlnire între oficialii Episcopiei şi cei ai Direcţiei de Cultură cu o parte din cei care răspund de aceste biserici.
“Da, a avut rezultate acea întâlnire cu cei de la Episcopie. Pentru mine este foarte importantă colaborarea cu cei de la Episcopie. Pentru că am avut ocazia să vorbesc cu toţi responsabilii care sunt de la aceste biserici, fie ele UNESCO sau nu. Le-am făcut o prezentare a importanţei acestor biserici, din punct de vedere cultural şi nu numai. Ce înseamnă pentru cultura locului un astfel de monument.
Este nevoie de un anumit fel de abordare, de un comportament european din partea celor care se ocupă de aceste biserici. PreaSfinţitul mi-a promis că în toamnă va face încă o întâlnire cu încă 80 de preoţi de la toate monumentele istorice, tocmai pentru a discuta astfel de probleme. Importanţa acestor monumente, de ce sunt importante icoanele ş.a.m.d.
Deocamdată noi acum suntem la lucruri foarte mici în sensul că trebuie să zâmbeşti frumos, să fie tradus textul pe biserică, mai mare scris şi în mai multe limbi. De regulă turiştii străini vin cu ghizi specializaţi de limbă engleză. Pentru mine este un pas înainte”, a declarat directorul Direcţiei de Cultură Maramureş, Ioan Marchiş, pentru citynews.ro.