Ministrul a avut nevoie de 170 de milioane de euro ca să afle că riscul de deces crește cu vârsta și că alcoolul dăunează ficatului. Mulțumit de rezultate, se gândește deja la un alt program de analize pentru popor.
Gazdele evenimentului au fost vedetele Antenelor. Ministrul a spus direct că este singura televiziune care a susținut acest program
Atât de mulţumit e Eugen Nicolăescu de Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei, pe care l-a demarat în 2007, încât mai vrea unul. Anunţul a fost făcut, ieri, la conferinţa organizată în parteneriat cu Trustul Intact, la Parlament, în care a prezentat rezultatele mult criticatului program. Multe dintre informaţiile obţinute în urma centralizării, care vor declanşa reforma în sănătate, nu sunt nişte noutăţi.
Bărbaţii beau mai mult decât femeile
Riscul de deces creşte o dată cu vârsta, alcoolul dăunează grav ficatului şi tutunul distruge plămânii, acestea sunt marile descoperiri ale PNESSSP, pentru care s-au alocat 170 de milioane de euro. O altă surpriză pentru oficialii din Sănătate a fost faptul că tinerii între 15 şi 18 ani beau, fumează şi nu fac sport, dar şi că românii din rural merg mai rar la doctor decât orăşenii.
„Din cei 10 milioane de români evaluaţi în cadrul PNESSP, 20% au fost fumători. Bărbaţii fumează de două ori mai mult decât femeile, un consum mai mare de tutun constatându-se la tineri, în mediul urban mai mult decât în cel rural”, a declarat ministrul. Şi media consumului de alcool a fost de 16%, de cinci ori mai mare la bărbaţi, dublă în rural. Principalele boli depistate au fost cele cardiovasculare, diabetul, ciroza şi cancerul. Peste 40% din români au fost depistaţi cu risc cardiovascular, statistici deja cunoscute.
Ministrul a reiterat rolul principal al programului, cel de prevenţie. În acest sens, a dat ca exemplu o statistică Eurostat d