Statele cele mai dezvoltate din lume, care fac parte din G20, vor incepe ofensiva asupra paradisurilor fiscale.
La o luna dupa dosarele Offshore Leaks, o ancheta la care au participat jurnalisti din toata lumea, ce a dezvaluit conturile secrete ale politicienilor si a altor figuri publice in paradisurile fiscale, Statele Unite, Marea Britanie si Austrialia au anuntat ca au pus mana, la randul lor, pe niste documente similare celor pe care s-au bazat dosarele Offshore Leaks. La acea data, jurnalistii au refuzat sa ofere informatiile guvernelor sau sa divulge sursele.
Aceste informatii sunt despre crearea companiilor offshore, atat de catre compani, cat si de catre persoane fizice, in Insulele Cayman, Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cook, precum si in Singapore.
Potrivit Consortiului International pentru Jurnalistii de Investigatie (ICIJ), autorul Offshore Leaks, ar putea fi vorba chiar de aceleasi documente pe care le-au procurat si jurnalistii, insa autoritatile din cele trei tari par sa aiba chiar mai multe informatii. O sursa din administratia financiara britanica a confirmat, pentru Le Monde, ca "acesta pare a fi cazul". Pana acum, nici un stat nu avut acces la informatii similare de o asemenea amploare.
Astfel, potrivit sursei, fiscul britanic ar fi in posesia unor fisiere de 400 gigabiti, pe cand Offshore Leaks aveau o dimensiune de numai 260 GB. In fisiere se regasesc informatii despre 122.000 de companii foarte putin transparente.
Faptul ca informatiile se afla in mana guvernelor, nu a jurnalistilor care isi protejeaza sursele, inseamna ca urmeaza zile grele pentru evazionisti.
Autoritatile din SUA, Regatul Unit si Australia au precizat ca au inceput colaborarea in acest sens, pentru a gasi proprietarii reali ai companiilor respective, ascunsi in spatele unor actionari sau director