El era cel care conducea ceremoniile religioase şi ritualurile legate de viaţa agricolă a ţării, era judecător şi comandant suprem al armatei şi controla administraţia prin intermediul vizirilor sai. La curtea lui totul era învăluit în aur, iar ceea ce a urmat a rămas învăluit în mister.
Cea de-a 18-a dinastie (circa 1550-1295 î.Hr.) a Noului Regat a fost una dintre cele mai puternice case regale din Egiptul Antic şi a inclus domnia lui Tutankamon, probabil cel mai celebru dintre toţi faraonii, deşi a domnit doar o perioadă scurtă. El a murit în al nouălea an de domnie, în jurul anului 1324 î.Hr., la vârsta de 19 ani.
Capcane mortale
Mormântul său a fost unul dintre puținele care nu au fost prădate. La intrarea în mormânt s-a găsit faimosul blestem, scris în hieroglife: "Moartea va veni cu aripi rapide asupra celui ce va tulbura pacea regelui". Poate cel mai cunoscut mit egiptean este cel al blestemului lui Tutankamon. Astfel, se presupune că locul său de veci ar fi fost înconjurat de blestemul cu pricina, iar cel care ar fi profanat mormântul ar fi dezlănţuit moartea. Egiptenii sunt cei care au încercat să facă mormintele inaccesibile pentru cei vii: au acoperit intrările în criptele subterane cu tone de piatră, au creat nişte intrări false, iar pe cele adevărate le-au mascat cu multă atenţie, pe post de capcane mortale.
În trecut, printre mărfurile care se aduceau din Egipt în Europa, mumiile erau socotite cele mai preţioase. Dar acest “transport” genera proteste violente ale echipajului, marinarii temându-se de scufundarea corabiei şi de alte nenorociri. Conform mărturiilor vremii, uneori spălau mumia cu apă sfinţită!
Se presupune
În 1922, arheologul britanic Howard Carter a descoperit mormântul faraonului Tutankamon, cel mai complet şi bine păstrat mormânt al Egiptului antic. Despre Carter se spune că este omul care a dezlănţuit "ble