Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea vor continua monito-rizarea cazurilor de infecţii acute respiratorii şi pe parcursul acestei veri. În condiţiile în care în China gripa aviară a ucis câţiva oameni, mulţi alţii fiind diagnosticaţi cu această boală, specialiştii vor continua monitorizarea cazurilor ce apar pe raza judeţului Vrancea, pentru a lua măsurile care se impun în vederea evitării unei epidemii. Din luna octombrie a anului trecut, de când a debutat campania de monitorizare a infecţiilor acute respiratorii, la nivelul judeţului Vrancea au fost confirmate 5 cazuri de gripă.
Medicul epidemiolog Marina Maiorov, directorul adjunct al DSP, spune că au fost prelevate probe de la 11 persoane suspecte de gripă, dar analizele de laborator trimise la Bucureşti au confirmat doar 5 cazuri. „Am trimis 11 probe, din care s-au confirmat cinci. Patru persoane au avut gripă de tip AH1 şi o persoană a avut virusul gripal B. Nu s-a înregistrat niciun deces din cauza gripei. Persoanele diagnosticate cu gripă au fost spitalizate şi au primit tratament specific cu antibiotic”, spune medicul Maiorov.
De altfel epidemiologii au remarcat că în cadrul campaniei de imunizare care a avut loc în perioada octombrie – februarie, s-au vaccinat împotriva gripei foarte puţini vrânceni. Au fost utilizate 14.800 de doze de vaccin antigripal, deşi, iniţial, stocul estimat de specialiştii DSP a fost de 56 de mii de doze. „Populaţia a fost reticentă la vaccinarea antigripală, din cauza scandalului din anii precedenţi cu gripa porcină. Imunizările au fost făcute foarte greu”, a adăugat medicul Marina Maiorov.
Campania de imunizare împotriva gripei a luat sfârşit, iar epidemiologii spun că în stoc nu le-a mai rămas decât o cantitate infimă de ser antigripal, respectiv 40 de doze.
Specialiştii din cadrul Direcţiei de Săn