Ieri a fost celebrată Ziua Mondială a Lupusului. Aceasta este una dintre cele mai frecvente boli care afectează femeile tinere şi active în principal din cauza tulburărilor de la nivelul sistemului imunitar.
Lupus Eritematos Sistemic (LES) este supranumită boala cu o mie de feţe din cauza multitudinii şi diversităţii simptomelor. Complexitatea şi imprevizibilitatea bolii au un impact devastator asupra vieţii sociale, precum şi asupra activităţii profesionale a pacientului. 93% dintre pacienţii cu Lupus din România sunt femei cu vârsta medie de 43 de ani, iar două treimi dintre pacienţii adulţi cu această boală au vârsta sub 45 de ani. Mai mult decât atât, cinci din zece pacienţi nu-şi mai pot continua activitatea profesională din cauza bolii, în acelaşi timp, în pofida creşterii ratei de supravieţuire, 15-20% dintre pacienţii cu LES decedează în interval de 15 ani de la diagnosticare.
„Lupusul este o boală autoimună care este se manifestă prin tulburări ale sistemului imunitar. Acesta are rol de apărare a organismului împotriva razelor UV, a toxinelor, a microbilor şi a tot felul de agenţi patogeni. În cazul Lupusului, sistemul imunitar interpretează în mod eronat celulele, ţesuturile şi organele sănătoase ca fiind străine organismului şi generează autoanticorpi care atacă şi distrug celulele, ţesuturile şi organele sănătoase. În cazurile mai grave această boală poate fi multisistemică, adică afectează sistemul nervos şi alte organe. Cel mai frecvent se manifestă la nivelul pielii şi a sistemului muscular şi osos“, a declarat prof. dr. Rodica Chiriac, medic reumatolog la Spitalul de Recuperare din Iaşi.
La nivelul Iaşului există peste 120 de cazuri declarate de persoane care suferă de Lupus. Din păcate, acestea nu se mai pot vindeca, dar situaţia lor poate fi ameliorată în cazul în care boala este diagnosticată la timp şi este tratată corespunzăto