Creșterea temperaturilor exterioare ridicate fac ca numărul ţânţarilor să crească considerabil. Medicii ne sfătuiesc să ne ferim de aceste insecte, deoarece de la o simplă înţepătură ne putem alege cu tot felul de boli infecţioase. Începând de astăzi, specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea vor monitoriza cazurile de infecţie cu virusul West Nile, care se transmite prin intermediul ţânţarilor. „Vor fi atent supravegheate cazurile de meningită cu lichid clar. Pacienţilor care vor fi diagnosticaţi cu această formă de boală li se vor preleva probe, care vor fi transmise la Bucureşti, pentru a se infirma sau confirma prezenţa virusului West Nile. Ţânţarii pot transmite, în perioada aceasta, anumiţi viruşi, în special cel numit West Nile. De aceea, e bine să ne protejăm prin folosirea unor substanţe care îndepărtează ţânţarii. Persoanele care se duc în zone unde sunt bălţi, trebuie să poarte pantaloni şi bluze cu mânecă lungă, pentru a proteja pielea împotriva înţepăturilor de ţânţari“, ne-a declarat medicul epidemiolog Marina Maiorov, din cadrul DSP. Ultimul caz de infectare cu West Nile în judeţul nostru a fost în 2010, în luna septembrie, fiind vorba de un bărbat de 58 de ani.
Excluzând bolile infecţioase, există o serie de alergii care apar imediat în cazul înţepăturilor de ţânţari. Aceste tipuri de reacţii sunt adesea reprezentate de înroşiri locale urmate de o umflătură care poate persista până la 24 de ore. Reacţiile alergice de tip sever, precum şocul anafilactic, pot pune în pericol viaţa persoanelor înţepate.
Pentru a ţine ţânţarii la distanţă, cei care locuiesc la casă sau au spaţii verzi în jurul blocurilor, ar trebui să taie iarba, deoarece aceasta atrage insectele. De evitat sunt şi parcurile sau zonele cu lacuri, în special la lăsarea serii, pentru că aceste zone sunt preferate de ţânţari. Dezinsecţiile făcute per