In noiembrie 2008, britanicul Mark Boyle a hotarat sa renunte la bani timp de doi ani. Astfel, absolventul Facultatii de Economie si-a dat demisia din functia sa la o companie de alimente organice si a inceput o noua viata, intr-o rulota donata, pe terenul unei ferme din Somerset.
Boyle s-a oferit voluntar in cadrul fermeri, si-a cultivat singur legumele, pe care le-a gatit pe o soba cu lemne, in timp ce electricitatea de care avea nevoie a fost furnizata de un panou solar, cumparat cu 360 de lire, inainte de inceperea experimentului.
"Ajunsesem intr-un punct in care ma uitam la problemele majore din lume, cum ar fi defrisarea si sclavii folositi la munca, si mi-am dat seama ca sunt simptomele unei cauze mai adanci: o separare de ceea ce consumam. Cea mai puternica unealta pe care o avem in acest sens si iluzia independentei este reprezentanta de bani", a explicat Boyle. "Am vrut sa vad daca este posibil sa traiesc fara bani si cum ma va afecta", a adaugat el, citat de The Telegraph.
El a admis ca, la inceput, a fost asupru criticat. "Cand pui in discutie banii, nu pui in discutie doar monedele si bancnotele, ci o intreaga perspectiva asupra lumii", a comentat britanicul.
Totusi, in ultima perioada, barbatul, in varsta de 34 de ani, a inceput sa fie din ce in ce mai mult sprijinit. "Problema este ca oamenii care nu au bani se intreaba ce o sa faca in ziua urmatoare. Insa banii nu reprezinta o plasa de siguranta, cum s-ar crede", a explicat Boyle.
Potrivit spuselor sale, putine din persoanele cu care a discutat erau interesate de a renunta in intregime la bani, ci doar voiau sa stie cum sa cheltuiasca mai putin.
Primele luni, cele mai grele
Cum era de asteptat, cele mai dificile momente ale traiului fara bani au avut loc in primele luni ale experimentului.
Mancarea provenea