Iaşul beneficiază luni de o mică zi de glorie. La 11, dezbatere privind candidatura Iaşului la titlul de Capitală Culturală Europeană. La 16, la Facultatea de Litere, vine scriitorul irlandez Kevin Smith.
În oraş se va afla şi directorul British Council România, Nigel Townson, sosit atât pentru evenimentul de la Litere, dar şi pentru Gala UNITER, în cadrul căreia British Council decernează un premiu de ani buni (între altele, un spectacol ieşean a fost premiat în cadrul acestei secţiuni, “Quartet”, cu Mihaela Arsenescu Werner şi Florin Mircea).
Cât despre importanţa Galei Uniter, eveniment care are loc în Sala Mare a Naţionalului, de la ora 21 (transmis în direct de TVR 1 şi TVR HD, dar şi de TVR Internaţional) nu mai are rost să spun prea multe. Cea mai bună zi de luni din acest an.
La Gala Uniter, unde Consiliul Judeţean şi-a asumat în acest an o contribuţie financiară şi logistică demnă de toată lauda, vor veni câteva sute de personalităţi din România şi din străinătate. Pentru Iaşi e o mare victorie să beneficieze de „mângâierea” unui eveniment de o asemenea ţinută, cum numai Sibiul a mai avut parte în afara Bucureştiului în ultimele două decenii. Indiferent de nelipsitele controverse ce se nasc an de an în jurul acestui eveniment, el rămâne reperul principal în lumea teatrală românească.
Iar pe lângă bugetele tăiate de criza economică în cazul teatrelor, asistăm la o reîntoarcere masivă a publicului în sala de teatru sau de operă. Conform unui studiu comandat de Teatrul Odeon, anul trecut am ajuns la acelaşi volum de spectatori ca în 1989. Unii vor spune că e puţin, eu sunt de părere că e mult. Faptul că o bucurie precum spectacolul de teatru, într-o epocă televizuală, a ajuns să fie din nou gustată de public precum în vremea maximelor privaţiuni, nu poate decât să de dea speranţă.
Da, Naţionalul ieşean, în cei peste 20 de ani de ex