Cine nu salivează numai la gândul trufelor de cocolată ”Fabriques en Belgique”? Sunt în toate variantele posibile, cu umpluturi diverse. Puțină lume știe că, recent, ele au fost reinventate în România, cu aroma de țuică de prune.
Pralinele ”Marco” au un gust fin de prune. Cei neavizați simt dulceața ciocolatei și a marțipanului apoi papilele gustative mai descoperă ”ceva”. Un gust familiar. ”Foarte apreciat de români”, după cum spune belgianca ce le-a inventat.
Secretul constă în pălinca de prune care intră în compoziția cremei. După ce a descoperit România, o belgiancă de 55 de ani a ajuns la concluzia că țara ei natală și patria adoptivă, au atât de multe lucruri în comun încât mai merită unul, așa că a inventat cel mai nou sortiment de ciocolată, unic în lume trufele cu răchie de prune.
”Rețeta conține cremă, ciocolată alba, unt din lapte de vacă, marșipan, ciocolată neagră (53,8% cacao și 36,7% unt de cacao) și 14% pălincă de prune”, explică Marie Carels. Cu așa o rețetă pralinele belgiene fabricate în Gorj și vândute în prima ciocolaterie belgiană deschisă la Timișoara sunt nu numai unice în lume, dar și neaoșe românești.
România, mai dulce ca Belgia
Profesoară de pian în Belgia, Marie Carels a ajuns prima data în România, la Timişoara, alături de un grup de studenţi, în 2003. Multiculturalismul orașului a dat-o peste cap. ”M-am îndrăgostit iremediabil de locul acesta”, spune femeia care, peste numai câțiva ani a decis să se mute aici.
La 55 de ani, femeia și-a resetat existența și a început să se ocupe de a doua mare pasiune din viața ei, după muzică, cicolata. În primăvara anului trecut a reușit să deschidă o fabrică de ciocolată belgiană într-un sat (Buzești, comuna Crasna) din judeţul Gorj, în care lucrează patru ţărani pe care i-a învăţat să facă ciocolată. Înainte de asta, din 2008 până în 2010 a studiat arta ciocotlateriei