Punct și de la capăt: o masă rotundă moderată de Vasile Botnaru, cu participarea preotului Pavel Borșevschi și a sociologului Doru Petruți.
Astăzi vă invităm să ascultaţi partea a doua a discuţiei, la masa rotundă a Europei Libere, la care au participat preotul Pavel Borşevschi şi sociologul Doru Petruţi. Acum o săptămână am difuzat prima parte, care poate fi ascutată sau reascultată, accesând pagina noastră pe internet.
Europa Liberă: Am finalizat emisiunea trecută cu explicarea a ce înseamnă „Hristos a înviat!”. Să vă întreb, iarăşi de o manieră provocatoare, părinte, dacă nu cumva Biserica, prin acest îndemn, face un fel de marketing, spunându-le enoriaşilor: „Hristos s-a salvat şi voi fiecare vă veţi salva?” Şi dacă nu cumva încurajează, de fapt, egoismul şi egocentrismul enoriaşului care urmăreşte, întâi de toate, bonusul acesta: să se salveze, să învie, chiar dacă a trăit cum a putut?
Pavel Borșevschi x Pavel Borșevschi Pavel Borşevschi: „De fapt, fiecare dintre noi suntem Hristoşi, lucrul acesta vă rog să nu-l uitaţi. Suntem chemaţi: „Fiţi desăvârşiţi, după cum şi eu sunt desăvârşit, Dumnezeul vostru”. El ne vrea cu El în ceruri, dar ne vrea nu altfel: „Cel care vrea să vină după mine, să-şi ia crucea sa şi să vină după mine”. Crucea Lui nu este decât un îndemn, crucea Lui, ca şi la mijlocul Postului Mare, de exemplu, am avut-o în mijlocul Bisericii şi o vom mai avea de două ori pe an, dar nu altfel, dar ca un model…”
Europa Liberă: Adică învierea condiţionată?
Pavel Borşevschi: „Da, numai aşa. „Dacă vreţi, veniţi după mine, poftim, unde sunt eu şi voi veţi fi. Dar atunci când puteţi bea paharul pe care eu îl beau, puteţi să vă botezaţi cu botezul” – vorbeşte de moarte Hristos… Că: „Noi ne botezăm în Hristos, în moartea lui ne-am botezat”, zice Apostolul Pavel. Cristelniţa simbolizează mormânt