Ca în fiecare an, luna mai vine cu o explozie de fructe şi legume, aşa-numitele trufandale, care iau ochii cumpărătorilor şi umflă buzunarele pieţarilor inspiraţi. Weekendul trecut, trufandalele româneşti “au bătut” fructele şi legumele de import, având preţuri exagerate. Ca în fiecare an, luna mai vine cu o explozie de fructe şi legume, aşa-numitele trufandale, care iau ochii cumpărătorilor şi umflă buzunarele pieţarilor inspiraţi. Weekendul trecut, trufandalele româneşti “au bătut” fructele şi legumele de import, având preţuri exagerate.
30, 40 sau chiar 80 de lei costă un kilogram de cireşe cultivate pe ogoarele patriei! Preţurile variază în funcţie de piaţă, de bunăvoinţa vânzătorilor şi de portofelele cumpărătorilor. La sfârşitul săptămânii care a trecut, au apărut pe tarabe trufandalele româneşti. “Ieri (n.r. - sâmbătă), când am adus prima dată cireşe anul acesta, le-am dat cu 80 de lei/kg. Azi am scăzut preţul la 30-40, iar de mâine îl facem mic de tot”, ne-au spus vânzătorii din piaţa Domenii. Deşi mai puţin aspectuoase decât cele din import, legumele şi fructele româneşti sunt mai scumpe. Căpşunele costă 15 lei, în timp ce acelea aduse din Grecia se vând cu doar 12-13 lei. Cartofii noi ajung şi la 7 lei/kg, în timp ce mazărea nouă costă 20 de lei/kg, legume care nu depăşeau până ieri - alaltăieri 3-4 lei/kg. Ca să nu mai vorbim de rarităţi precum zmeura, care în piaţa Pantelimon costa ieri 70 de lei/kg. În acest peisaj costisitor, cumpărătorii nu prea se aruncă la astfel de achiziţii. “Oamenii cumpără, dar numai cu suta de grame, de poftă, că mai mult nu-şi permit”, ne spun pieţarii. l