Pensia de invaliditate este acordată, mai nou, în funcţie de stagiul de cotizare efectiv realizat de persoana asigurată, pe baza căruia se calculează un stagiu potenţial. Acest lucru vine după ce un act normativ în acest sens a fost adoptat de Parlamentul României şi publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre Legea nr. 37/2013 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 131, din 12 martie 2013, intrată în vigoare în 1 aprilie 2013.
În primul trimestru al acestui an, au fost depuse la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Vrancea 210 cereri pentru pensii de invaliditate. În evidenţele instituţiei există, în acest moment, 9.173 de pensionari de invaliditate proveniţi din sistemul asigurărilor sociale de stat şi 58 de pensionari de invaliditate agricultori.
Actul normativ a adus câteva schimbări la nivelul stagiului de cotizare a persoanelor încadrate în gradul I sau II de invaliditate. Astfel, până la 1 aprilie a.c., Legea pensiilor stabilea că persoanele care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obişnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca beneficiază de pensie de invaliditate doar dacă au realizat stagiul de cotizare necesar în raport cu vârsta. De la 1 aprilie, însă, nu mai contează acest stagiu de cotizare necesar în raport cu vârsta. Practic, de pensia de invaliditate beneficiază toţi cei care realizează stagiul de cotizare. „Stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asi-gurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu declaraţie individuală de asigurare sau contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii”, spune Legea pensiilor.
Pe de altă parte, stagiul de cotizare în raport cu